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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, A. C. A.; NASCIMENTO, W. M. Peletização de sementes de hortaliças. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2012. 25 p. (Embrapa Hortaliaças. Documentos, 137).

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  12/01/2017
Data da última atualização:  06/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; TERZANO, R.; DEL BUONO, D.; ASTOLFI, S.; TOMASI, N.; PII, Y.; MIMMO, T.; CESCO, S.
Afiliação:  Gustavo Brunetto, Departament of Soil Science, Federal University of Santa Maria, 97105-900, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Roberto Terzano, Dipartimento di Scienze del Suolo, della Pianta e degli Alimenti, University of Bari “Aldo Moro”, I-70126, Bari, Italy; DANIEL DEL BUONO, Dipartimento di Scienze Agrarie, Alimentari e Ambientali, Universita degli Studi di Perugia, Borgo XX Giugno 74, 06121 Perugia, Italy; Stefania Astolfi, Department of Agricultural and Forestry Sciences (DAFNE), Universita della Tuscia, Viterbo, I-01100, Italy; Nicola Tomasi, Dipartimento di Scienze Agrarie e Ambientali, University of Udine, I-33100, Udine, Italy; Youry Pii, Faculty of Science and Technology, Free University of Bolzano, Piazza Universita 5, 39100, Bolzano, Italy; Tanja Mimmo, Faculty of Science and Technology, Free University of Bolzano, Piazza Universita 5, 39100, Bolzano, Italy; Stefano Cesco, Faculty of Science and Technology, Free University of Bolzano, Piazza Universita 5, 39100, Bolzano, Italy.
Título:  Copper accumulation in vineyard soils: Rhizosphere processes and agronomic practices to limit its toxicity.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Chemosphere, v. 162, p. 293-307, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Viticulture represents an important agricultural practice in many countries worldwide. Yet, the continuous use of fungicides has caused copper (Cu) accumulation in soils, which represent a major environmental and toxicological concern. Despite being an important micronutrient, Cu can be a potential toxicant at high concentrations since it may cause morphological, anatomical and physiological changes in plants, decreasing both food productivity and quality. Rhizosphere processes can, however, actively control the uptake and translocation of Cu in plants. In particular, root exudates affecting the chemical, physical and biological characteristics of the rhizosphere, might reduce the availability of Cu in the soil and hence its absorption. In addition, this review will aim at discussing the advantages and disadvantages of agronomic practices, such as liming, the use of pesticides, the application of organic matter, biochar and coal fly ashes, the inoculation with bacteria and/or mycorrhizal fungi and the intercropping, in alleviating Cu toxicity symptoms.
Palavras-Chave:  Cu toxicidade; Cu toxicity; Processos da rizosfera; Rhizosphere processes; Solos de vinhedos.
Thesagro:  Cobre.
Thesaurus NAL:  Copper; Vineyard soils.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/153233/1/AS-3977946459545611471853042511-content-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV17070 - 1UPCAP - DD631.42
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